Vinoplod Jakov Prošek dessert wijn Kroatië - Noord-Dalmatië

Vinoplod Jakov Prošek dessert wijn Kroatië - Noord-Dalmatië
Vinoplod Jakov Prošek dessert wijn Kroatië - Noord-Dalmatië
Jakov is een unieke dessertwijn gemaakt van de inheemse Kroatische druiven Debit, Maraština en Trbljan. In Kroatië noemt men deze wijn die al eeuwenlang gemaakt wordt Prošek....
€ 15,75 *
€ 14,75 *
Prijs per stuk

Voorraad : 11

Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Jakov is een unieke dessertwijn gemaakt van de inheemse Kroatische druiven Debit, Maraština en Trbljan. In Kroatië noemt men deze wijn die al eeuwenlang gemaakt wordt Prošek.

Uitspraak: Winóplòd Jákòw Pròsjèk
Wijnhuis: Vinarija Vinoplod
Regio: Šibenik, Noord-Dalmatië
Druif: Debit, Maraština, Trbljan (allen witte druiven)
Jaar: 2015
Smaak: Deze dessertwijn wordt gekenmerkt door een aangename geur en een harmonische smaak met veel rozijnen, walnoten, vijgen en abrikozen. Ondanks het hoge gehalte aan restsuikers heeft de wijn toch mooie zuren. Het is een volle wijn met een fijn olieachtig mondgevoel en een lange afdronk.
Serveren bij: De herkenbare zoete smaak en een overvloed aan geur maken deze wijn een ideale keuze bij zoete desserts, chocola of koekjes en is ook heerlijk met een klontje ijs bij de koffie of als aperitief. Ook kan de wijn gioed gebruikt worden bij allerlei hartige gerechten zoals visschotels en paté. Het kan ook een verrassend alternatief zijn voor liefhebbers van port.
Ideale serveertemperatuur: Prošek is gekoeld het lekkerste en kan zelfs met een klontje ijs gedronken worden.
Alcoholpercentage: 14,5%.
Restsuiker: 110 g/L
Inhoud: 0,75 liter
Vinificatie: Traditioneel wordt Prošek gemaakt volgens de pasito methode waarbij de druiven laat geplukt worden en daarna gedroogd worden op stro matten alvorens er wijn van wordt gemaakt. Om het proces betaalbaar en stabiel te houden is bij de productie van Jakov gebruikt gemaakt door geconcentreerde (ingedampte) most te vergisten.
Bijzonderheden: Na opening is de fles nog zeker één tot twee jaar houdbaar.
Extra informatie: Prošek is de meest bekende Kroatische dessertwijn. Ondanks zijn naam heeft het niets te maken met de Italiaanse Prosecco, wat een mousserende wijn is. Er zijn geen overeenkomsten tussen de producten, hetzij met betrekking tot de productiemethode, stijl of de gebruikte druiven, noch is er een relatie tussen het ontstaan van de twee namen.
Toch is na toetreding van Kroatië tot de EU besloten dat de wijn geen Prošek meer mag heten omdat de naam te veel doet denken aan Prosecco. Daarom werd de naam veranderd in Jakov. Uiteraard is het gewoon Prošek zoals iedereen dat kent in Kroatië.

Prošek is te vergelijken met de Italiaanse dessertwijn Vino Santo (heilige wijn). Dit zijn stro-wijnen, omdat ze vaak worden geproduceerd door het drogen van de vers geoogste druiven op rieten matten.

Dit is dezelfde productiemethode in Kroatië. Er zijn meerdere druiven toegestaan voor de productie van Prošek zoals de witte Bogdanuša, Marastina, of Vugava (allen inheemse Kroatische witte druiven) en zelfs de blauwe Plavac Mali. Jakov is gemaakt van drie witte inheemse druiven Debit, Maraština, Trbljan.

Prošek is een zoete dessertwijn, dat van oudsher afkomstig is uit Dalmatië. Goede kwaliteit Prošek is gewoonlijk veel duurder dan andere wijnen doordat er gemiddeld zevenmaal meer druiven nodig zijn om dezelfde hoeveelheid wijn maken.

Stel een vraag over dit product

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Jouw vraag is verzonden! Bedankt.

We zullen jou zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.

Advies? Vraag het Leon!

Advies? Vraag het Leon!

Gratis persoonlijk advies:
Iets te vieren en u weet niet welke wijn hier bij past?
Welke wijn past bij uw eten?
Bel:  0548 215 222