Druivenras |
Syrah |
Over het wijnhuis |
Het internationaal meest succesvolle label van Overhex is het label van Survivor, dat het verhaal vertelt van de inheemse Nguni-koe, het traditionele vee van de Zulu. Op een dag komt er een truck, beladen vol met Nguni-koeien langs de Cabernet Sauvignon-wijngaarden in Swartland en één van de koeien besluit van de wagen af te springen. In Swartland bouwt ze een nieuw leven op en brengt zelfs nakomelingen voort. Het verhaal benadrukt het motto van de Swartlanders, waarin de vrije geest centraal staat. |
Wijngaard en regio |
Afkomstig van een aantal wijngaardblokken in Swartland, Zuid-Afrika. Deze wijngaarden hebben een lage opbrengst, zo'n 6-7 ton per hectare. |
Vinificatie |
De druiven worden 's ochtends geplukt om ervoor te zorgen dat de druiven koel in de kelder arriveren. 30% van de druiven worden in hele trossen in 500 liter Frans eikenhouten vaten geplaatst, en daarna aangevuld met 70% gekneusde druiven. De vergisting begint spontaan en duurt 10 dagen. Na de vergisting worden de vaten gesloten en hebben de druiven nog 60 dagen schilcontact. Daarna worden de schillen verwijdert en rijpt de wijn 12 maanden in gebruikt Frans eikenhout. |
Kleur |
Paarsrood. |
Geur |
Frambozen, viooltjes en zwarte bessen. |
Smaak |
Chocolade, zwarte peper, specerijen en rooibos. Rond en vriendelijk met subtiele tannines. |
Serveren bij |
Lekker bij spareribs van de barbecue. |
Serveertemperatuur |
16-18 °C |
Awards |
"Gamey, masculine, a touch of saddle sweat. And then, through the dark plums-and-damsons fruit, through the animal hide and raw umami, there is an unexpected mintiness, a lift, a graceful freshness. The tannins, too, are unexpectedly fine. Almost slimline. But there, bracing sinews against the firm curves of the fruit. So much substance and savour that the line between steak and wine, should you pair them, would blur." - 17/20, Jancis Robinson over de 2017-vintage
Gouden medaille - Mundus Vini over de 2017-vintage
"Een met natuurlijke gisten bereide Syrah waarvan een deel à la Beaujolais werd vergist en in 500 liter fusten rijpte. Het andere, gewoon vergiste deel werd een jaar gelagerd in ruim half zo kleine vaten. Na de samenvoeging ontstond een wijn die het niet ontbreekt aan kracht (14,5 procent alcohol), noch roostertonen, terwijl in bescheidener mate donkere, lederachtige aroma’s en heel rijp zwart fruit waarneembaar zijn." - Hubrecht Duijker, www.hubrechtduijker.com over de 2017-vintage |
Wijnsoort |
Rode wijn |
Wijnhuis |
Overhex Wines |
Land |
Zuid-Afrika |
Regio |
Western Cape |
Appellatie |
Swartland |
Jaartal |
2019 |
Alcoholpercentage |
14,50 |